Každý z nás vie, že cukor nie je to najlepšie na ceste ku pekne vytvarovanému, zdravému a vitálnemu telu.
Tak isto vieme aj to, že sa od neho priberá. Ale prečo? Ako sa to deje? Aj to ste si už možno prečítali niekde na internete. A čo ešte okrem priberania spôsobuje cukor v našom tele? Koľko ešte potrebujeme vedieť o ňom , aby sme ho konečne prestali konzumovať?
O drogách vieme dosť aby sme sa im vyhli, ale prečo sa stále nájdu ľudia , ktorí ich berú? O cigaretách vieme tak isto dosť a predsa je na svete veľa fajčiarov, o alkohole ani nehovoriac.
Kde je potom problém? Problém je hlavne vo falošných alebo nedostačujúcich správnych informáciách. Aj keď ich je dnes neúrekom, ako si správne vybrať?
Nato treba zájsť trochu do minulosti.
Zhruba pred 400 rokmi sa strava radikálne zmenila. Ľudia väčšinou jedli európske a ázijské jedlá ako napríklad celé jačmenné zrná, viacero druhov proteínov, rôzne druhy pšenice a iné potraviny, ktoré možno neboli až tak výdatné, ale boli radikálne inšie ako dnešná moderná strava, ktorú konzumujeme.
Ale s objavmi nových krajín prišli aj nové potraviny. Napríklad pokladom západnej Indie nebolo zlato ale produkt z cukrovej trstiny: hnedý a biely cukor a jej objavením sa dostal aj k nám po prvý krát. Dovtedy sa objavoval len v niekoľkých vzácne sa vyskytujúcich rastlinách a úľov a bol príliš drahý na bežné konzumovanie.
Tak isto objavením Ameriky prišli na náš trh nové rastliny ako kukurica, zemiaky a iné sacharidy(cukry nachádzajúce sa v týchto potravinách).
Skoro všetka táto potrava je väčšinou sacharidová , čo vlastne znamená nízko proteínová. Preto sa ľudská strava zmenila a zmena nastala hlavne v nadbytku cukru a sacharidov a neprítomnosti vysoko proteínovej stravy.
A s touto zmenou prišla aj únava a človek stratil akýsi elán života.
Aj keď si poniektorí myslia, že cukor je energia alebo že cukor nám dodáva energiu, je to je veľmi klamlivá vec. Áno, zdá sa, že nám dáva energiu, ale v skutočnosti to robí tak, že obíde – čiže pozastaví tvorenie vlastného cukru v tele, pretože telo si vie samo vytvoriť dostatok cukru z bielkovín, sacharidov, obilnín, strukovín, ovocia a zeleniny. Inak povedané, cukor v nadbytku obchádza základný mechanizmus tela, ktorý dokáže produkovať energiu.
Cukor v domnienke „vyrábať energiu „ robí tak iba na úkor fyzického zdravia, pretože cukor nebuduje telo, telo tento cukor iba spaľuje. Cukor nemá žiadne živiny ani stavebné látky, ktoré sú tak potrebné pre telo.
Výsledkom prijímania prebytočného cukru a sacharidov je únava a čas strávený bez energie.
Strava zo sladkých tyčiniek a sušienok môže vyzerať, že dodáva energiu do tela, ale v konečnom dôsledku je toho toľko, že to žiadne telo nedokáže spáliť a tak ten prebytok cukrov a sacharidov pretvorí do tukových buniek a uloží na „horšie časy“.
Ak chcete aby vám vaše auto čo najdlhšie vydržalo, budete mu dávať správny benzín a najlepší olej, že? A ako to bude s vašim telom? Dáte mu to čo potrebuje? Dostatok proteínov, zeleniny a v menšom množstve strukoviny a obilniny? Alebo ho budete trápiť prebytkom cukrov a prebytkom sacharidov a tak sa vám vaše telo vypomstí únavou a priberaním.
Vyberte si! Je to len a len na vás.
Mojím mottom je : Telo je váš sluha a nie váš pán!
Tak sa pridajte ku mne a budete sa cítiť skvele. Nedovoľte telu, aby vám rozkazovalo! Vaša Zora Ochodnická- motivačná trénerka a poradkyňa v oblasti zdravého životného štýlu.